dilluns, 7 d’abril del 2014

PRIMERA SETMANA D’ABRIL MOGUDETA.



Dilluns 31. Invitacions: Àgora d’Opinió a Manlleu amb Anton Costas al restaurant El Morter. Al vespre presentació a la Universitat del llibre de Josep Burgaya sobre Economia de l’absurd: Quan comprar més barat contribueix a quedar-se sense feina.  Hauria d’anar a totes dues coses, però a la fi decideixo no anar a cap.

Dimarts 1. Presentem  a la Universitat del llibre de Carod-Rovira 2014, amb en Francesc Codina, l’alcalde de Vic, l’editor Pagès i l’escriptora Laila Karrouch. Quatre gats, potser sis (què ha passat? Tots complim. Jo, més malament que bé. Ell, en Carod, és qui ho fa millor.

Dijous 3. amb Ryanair, de nit, anem a l’Alguer una expedició de 24 hores i 24 membres de l’IEC a celebrar-hi un ple de la Secció de Filosofia i Ciències Socials amb les institucions alguereses.

Divendres 4. A l’Alguer. Fa un dia de pluja. Sessió a Porti Comte. El president de l’IEC condecora mossèn Antoni Nhugues, que ha ingressat com a membre corresponent. Ponències. Més ponències. El millor és el paisatge. L’IEC, que té facultat normativa, quan establirà examens d’habilitació abans que els candidats puguin ingressar-hi? Lamentació recurrent sobre les greus pertorbacions prosòdico-mentals de membres de l’IEC.  Seria oportú que els candidats haguessin de passar el nivell C o D de domini del català escrit i oral. Discutim amb els col·legues Pere Lluís i JM Terricabres com caldria escriure “dilsi”, que deu ser l’amalgama de “dir-los-hi”, provinent del calc del castellà “decirles”, la insuportable fórmula que introdueix una intervenció informativa: “dilsi”. També fan servir “dir-lis”, que diuen els qui deuen considerar-ho més genuí. Atès que hi ha tres el·lisions, sostinc que “dilsi” s’escriuria amb tres apòstrofs di’l’s’hi. Al matí visita als penya-segats de la Foradada i al vespre retorn i visita a la ciutat vella de l’Alguer sota la pluja. Última sessió a amb conferència de Joan Veny, que consagra l’acceptació normativa de formes de l’alguerès. Tornem nit enllà per l’aeroport de Girona.

Dissabte 5. Ahir mentrestant a la UVic inauguraven el IV Smposi Internacional sobre l’Ensenyament del Català. Em diuen que ahir a la inauguració el president Artur Mas hi va pronunciar un gran discurs, llargament aplaudit pels assistents, la majoria del món educatiu de tots els nivells. Avui la cloenda la presideix la consellera del ram, Irene Rigau. Les conclusions, les presenta Francesc Codina. Bona feina. A mi m’ha tocat de fer-hi un «Jo també hi era». A la nit Rafel Subirachs ens regala un recital de cantautor de la seva pròpia escola i una mostra de cançons del seu pare per a cant, amb la mezzo Montserrat Bertral i piano Eduard Sàez. Evoco el Subirachs que l'any 1981va estrenar per als assistents al I Simposi Cinc esgrafiats a la mateixa paret

Diumenge 6. Jornada anual a Torelló en record i homenatge a Segimon Serrallonga. Amb l'Ajuntament de Torelló ho organitzem des de l'Aula Segimon Serrallonga de la UVic. Quin greu de no poder-hi anar! Hi parla Joaquim Albareda, el millor coneixedor de 1714.