divendres, 15 de maig del 2020

ALS FLORISTES DE VERDAGUER DE L'ANY 2020



Voldria venir diumenge a Folgueroles i amb vosaltres cobrir de flors Verdaguer (1845-1902), aquest nostre poeta que tant ho demanava i ho demana encara. Ell, que era un Jacint, que no sabem si enamorà Apol·lo, però sí que sabem que  ell s’enamorà de la Roser, que no era cap princesa ni cap divinitat de la teologia grega, sinó una noia de Folgueroles que tenia un roser a la porta de casa seva. 
Hi seré, doncs, amb aquesta rosa que acabo de collir als Jardins de Friedrich Hölderlin, el gran poeta alemany (1770-1843),  en traducció del gran poeta català  Carles Riba (1893-1959), que ensenyà als poetes Estudiants de Vic. 1951 on era La Rosa que buscaven i sempre buscarien amb Verdaguer.   

                LA ROSA
         Pura germana!
         ¿On colliré, quan sigui hivern,
    Les flors, per teixir corones als celestes?
    Serà com si no sabés ja res de les coses divines
           Perquè m'hagués fugit l'esperit de la vida,
               Si  per als celests  aquests signes d'amor,
                  Les flors, en el camp fred jo cerco
                      I a tu no et trobo.

Verdaguer/Hölderlin/Riba, poetes de La Rosa, que seran coberts de flors a Folgueroles aquest diumenge de l’any 2020. Ni Hölderlin a l’Alemanya de Merkel ni Verdaguer a la Catalunya de Torra no poden tenir una commemoració adient del seu naixement. La pandèmia del coronavirus no respecta ni les roses ni els poetes. Però la poesía i els poetes i els seus lectors tampoc no respectem la pandèmia.

També hi seré, doncs, a l’Homenatge a Verdaguer d’aquest any 2020 a Folgueroles amb els meus records del ram de flors que en la infantesa cada any vèiem aparèixer al peu del monument, quan una dama arribava amb un gran ram de flors, el deixava recolzat al peu del pedró, alçava els ulls al medalló del poeta, el mirava fixament una estona i  se'n tornava. Era la Pepa de cal Rei, mestressa de la botiga del la plaça del mateix nom, plaça de cal Rei. Amb ella, amb «la Pepa Reina», i amb totes i tots els verdagueristes de Folgueroles o d'on que vinguin, desitjo bona festa Verdaguer de l’any 2020!  També hi serán els poetes de l’antologia Estudiants de Vic. 1951, els primers que varen llegir les traduccions de Hölderlin de Carles Riba i em varen ensenyar de llegir en Cinto de Folgueroles, tot anant a la Font del Desmai.