dimecres, 11 de març del 2020

GENT QUE ES PORTA L’OLI


«Tindreu bons veïns. Són gent que es porta l’oli, gent de fiar». Ens ho va dir una de les primeres persones que vàrem conèixer en arribar a Sant Feliu de Boada, a l’Empordà de Baix, ara fa mig segle. Era el fuster Joanola, reciclat de carreter, que cobria tot el terme de Palau Sator amb els seus vilatges de Fontclara, Sant Julià de Boada, Sant Feliu de Boada, el nostre, i encara el  «veïnat» de Pantaleu.

L’auguri de bons veïns ens el va repetir un altre professional reciclat, en Pitu ferrer, el dels suquets de Calella, que a més de bon cuiner era un bon ferrer reciclat i passat a manyà. Fuster  l’un i manyà l’altre, la difusió dels tractors i la maquinària agrícola els havia obligat a reciclar-se. I si el carreter es passà a la fusteria de portes, finestres i mobiliari domèstic, l’altre, el ferrer, trobà continuïtat en panys i reixes i en tota mena d’estris metàl.lics de les granges de bestiar i de les cases ruïnoses que els pixapins reciclàvem en espera que «la cosa» canviés de titular després de 1975. 

El fet és que els dos àugurs la van encertar de ple: aquells veïns que tindríem davant de casa al carrer d’Extramurs, o sigui de «Fora muralla», són la millor gent que ens podia tocar. Des dels avis, que ja no hi són, la Maria Barrull, pubilla, i el marit Joan Garcia, i des del seu fill Josep amb la muller Enriqueta, ja difunta,  fins als actuals directius de la generació següent, en Josep i la M. Carme, que juntament amb les filles, Marta i Maria, han construït un convincent complex empresarial que comprèn una Casa Rural, un oliverar que, en substitució de blats i de farratges, han estès a totes les seves terres i que els produeix  una bona collita d’olives convertides en milers de litres d’oli, que en bona part embotellen i posen en venda.

Justament ens vàrem conèixer a l’olivar primitiu un dia de 1974. Ens volíem presentar i algú ens va dir que a can Barrull no hi eren, perquè collien les olives. I sí, a l’olivar els vàrem trobar collint les olives, assotant amb llargues canyes  unes altes oliveres de troncs recargolats, d’on queien moltes fulles i unes poques olives arrugades que donaven a la casa oli per a tot l’any. Aquell primitiu olivar encara hi és, però aquelles oliveres cinc vegades centenàries, presideixen els milers d’oliveres joves que lleven les olives que el molí de can Barrull converteix en milers de litres d’oli.

Sí, en efecte, s’ha acomplert la predicció d’en Joanola carreter/fuster i d’en Pitu ferrer/manyà.  Sabien que tindríem bons veïns, perquè a can Barrull de Sant Feliu de Boada eren, són gent que es porta l’oli, més i tot del que ells imaginaven. I encara se’l porten tal i com manifesten els milers d’oliveres dels camps de litres d’oli que produeixen els seus oliverars.