dilluns, 20 d’agost del 2007

PUNTERS 13

37 Autodidactes
Algú ha dit que al nostre país tothom és autodidacte. Generacions senceres de catalans han estat privats dels aprenentatges bàsics sobre el propi país que els ciutadans de països constituïts adquireixen de manera normal a l’Escola i la Universitat. Les generacions actuals és segur que han fet innecessari l’autoaprenentatge? Les aventures de Josep Lladonosa donen per un Bildungsroman, on, com Hans Giebenrath, cauria esclafat Sota la roda del sistema, o, com Wilhelm Meister, passaria els Anys d’aprenentatge recorrent campus de l’Espai Europeu d’Educació Superior en cerca de formació.

38 Contextos
El dia 17 de maig de 1945 feia cent anys que havia nascut Verdaguer a Folgueroles, però feia deu dies que l’exèrcit alemany havia signat la capitulació a Berlín (7 de maig) davant dels nordamericans i els britànics i en feia nou que ho havia fet (8 de maig) davant dels soviètics. El context de la fi de la II Guerra Mundial, a la qual van participar tres folguerolencs, un d'enrolat en la División Azul i dos en el maquis francès, projecta llum internacional damunt les commemoracions verdaguerianes intracatalanes de 1945, inclosa L’Atlàntida de Junyent/Riquer amb data de 1946.

39 On és Polònia?
Simpatia, fraternitat i solidaritat del catalanisme del segle XIX envers els pobles oprimits. Verdaguer va escriure un homenatge tan bell com carregat d’ideologia a la «infortunada» Polònia «esbocinada», escrivint que a Sant Petersburg «jo recordava, adolorit, l’inic i indisculpable esquarterament de la Polònia per les tres grans potències veïnes […] Pobre poble! No ho ha perdut tot encara; encara té més que sos botxins, que semblen tenir-ho tot; té més que la immensa Rússia i la potenta Alemanya: ha perdut la pàtria, mes li resta la fe!». Resulta que avui tenim Polònia a Catalunya?

Pere Solà i Gussinyer: «Autoaprenentatge i compromís cívic d’un intel·lectual català del segle XX: Josep Lladonosa i Pujol (1907-1990)»; Llorenç Soldevila i Balart: «Contribució a l’estudi de les commemoracions verdaguerianes de 1945 als Països Catalans»; Magí Sunyer: «Els pobles oprimits a la Literatura catalana del segle XIX: agermanaments i exemples», dins Miscel·lània RT. Scientiae patriaeque impendere vitam. Eumo, 2007.