dimecres, 31 de maig de 2017

EL REPTE DEL PRESENT

M’arriba la notícia que la UVic té aprovada la Facultat de Medicina per a començar el curs vinent 2017-18 amb 90 places. L’emoció m’agafa. En plena celebració/commemoració del vintè aniversari de la Universitat el maig de 1997, la notícia em troba preparant la Taula rodona dels 4 rectors de la Universitat per a demà passat 1 de juny: “Reptes de futur de la Universitat”.
Abans d’entrar en la discussió, el moderador donarà 7/8 minuts a cadascun per a exposar a) «les fites més rellevants del vostre mandat»; b) la situació actual de la UVic, del seu encaix amb el sistema universitari català i del seu model de governança; c) reptes de futur de la nostra universitat, la seva relació amb l’entorn i els elements per a preparar la universitat del futur.
I em demanes que n’escrigui unes ratlles. Aquestes:

Estem en un moment refundador de Catalunya i d’Europa. Catalunya brega per aconseguir un lloc propi a Europa, mentre Europa, estabornida després del Brexit del Regne Unit, culpabilitzada per la tragèdia de les pateres i burlada per les postveritats de Trump i de Putin,  té la necessitat urgent de refundar-se.
També és un moment refundador per a la UVic. La Facultat de Medicina arriba en el moment oportú. Quina regularitat cronològica! 1977 Escola Universitària de Mestres, 1997 Universitat de Vic, 2017 Facultat de Medicina UVic/UManresa.  Quin repte per al futur!

El present no existeix, és l’aigua fugissera del riu, inaferrable, on no ens podem banyar mai dues vegades. El passat sí que existeix, en la identitat forjada al llarg de la història. També existeix el futur, en la passió de l’esperança. Aquest és el repte del present de la UVic: trobar-nos en la història i projectar-nos en el futur.