diumenge, 26 d’agost del 2012

L'OLOR DE LA INFANTESA

 
Ho preguntaven a l’Angela Merkel: quina olor feia la seva infantesa? I responia que olor de fenc i pinassa i, a la tardor, olor de patates, les patates del Kartoffeldämpfer, l’artefacte que a la República Democràtica Alemanya funcionava amb patates com a succedani del petroli.    

Quina olor farà la infantesa dels europeus d’aquí a cinquanta anys més? Quin tuf sentiran, quan es vegin els infants que són avui? Quina olor sentirà el canceller/cancellera de l’any 2062, quan ensumi la seva infantesa de 2012 i recordi que anava de vacances d’estiu a països del sud d'Europa  on encara funcionava l'euro i que feia molta calor i que l’aire pudia a crisi i que de l’Est arribava la pudor de guerra dels països del petroli?  

Qui sap quina olor farà la infantesa dels catalanets d’avui, quan tinguin cinquanta anys més. Potser serà la d’Una vella coneguda olor, la mateixa que sentia Josep Benet i Jornet el 1962 i li feia  escriure i portar-la al teatre. L’olor de la pobresa que desprenen les polítiques econòmiques que fan més rics els rics i més pobres els pobres. 

O, a la tardor, serà l'olor de la independència que desprenien les aspiracions del país a la llibertat i a una Europa equitativa?