foto: Mon Cotrina |
No hem esperat l’hivern ni les petites collidores d’albercocs de Carner que en guardaven alguns a la brancada, sense collir, perquè més tard la mare en feia confitura i orellanes per a l’hivern. Ni Iris ni Mirtila no han vingut a tastar la melmelada d’albercoc d’aquest any involucrat en les pitjors desgràcies del segle, però han passat per casa a confessar que si el poeta no va escriure un mot com “verolar”, tan bell per al poema, tan esperat en Els Fruits saborosos, elles en són culpables, de geloses com eren que el bell mot fos més bell que elles.
Els pots de confitura d’albercoc ostenten a les lleixes del rebost unes etiquetetes adients, que fan la mar de goig, sense saber que deixaran constància d’uns temps d’amargs fruits saborosos i veroles: l’any d’unes grans ventades de ponent monàrquic d’altiplà i sociopeper, girades de mestral teutogermànic. Ningú, ningú que visqui des de dins aquest estiu de foc intimidant no oblidarà que les coses més fútils aparentment, com unes etiquetes de pots de melmelada, documenten a vegades els fets més transcendents. Quan Carner publicava el seu llibret de fruita saborosa, feia tres mesos que els militars d’Espanya a Barcelona assaltaven La Veu de Catalunya i el “Cu-cut”, i en Macià abandonava l’exèrcit. Res, res no es para. Albercoc, verola.