diumenge, 21 de juny del 2009

COMIAT / DEMÈNCIA / LITERATURA

Adéu als pares / Abschied von der Eltern (1961) és el llibre autobiogràfic de Peter Weiss que va marcar una generació de lectores i lectors que no han deixat de seguir-lo, de Marat/Sade a Hölderlin fins a la seva filmografia de culte. La descoberta que era jueu l’allunyava dels pares que li ho havien amagat.
A Soucouyant (2007), que podria portar el subtítol Demència. Adéu a la meva mare, l’escriptor canadenc David Chariandy pren comiat de la mare, emigrant negra del Carib, que, prematurament privada de la memòria de les arrels, vagareja en un país d’ombres on els fills d’immigrants senten la pell dels pares com una identitat.
A Demència. Adéu al meu pare / Abschied von meinem Vater (2009), Tilman Jens s’acomiada del seu pare, Walter Jens, eminent professor de Tubinga, un dels més grans literats de les lletres alemanyes del segle XX. Aquest pare famós emigra a les terres ignotes de la demència senil, just després que es fes públic que en la joventut era militant del partit nazi.
Tot el que escric no és sinó un llarg comiat de tu. Franz Kafka, Brief an den Vater / Carta al pare (1919, publicada 1952)