dimecres, 17 de setembre del 2008

LLIBRES QUE COMENCEN D'EXISTIR

Tertulià a la ràdio

El dia abans d’estrenar-me de tertulià al programa «L’oracle», convidat per Xavier Grasset, llegeixo a Le Monde des Livres (12 de setembre 08) que a França la ràdio ha esdevingut un mitjà estratègic per als editors i que els programes de ràdio dedicats a la literatura augmenten.
La principal novetat de la rentrée de France Culture és un programa diari de vespre que durant deu minuts proposa extractes de novel·la llegits per un actor o una actriu.
Diuen que a la TV una novel·l no hi surt, si no és coneguda abans per un premi o si l’autor no és prèviament famós. La ràdio, en canvi, permet que una novel·la comenci d’existir.
Per arribar al plató televisiu els llibres han de superar barreres que no troben a la ràdio. Un llibre hi pot arribar sota el braç del tertulià o del conductor del programa.
Un programa de la TV alemanya Theatertheke consisteix en la lectura de Pròlegs i parlaments que han canviat la història. El vaig descobrir quan un lector-actor llegia davant del faristol tot el pròleg del primer diccionari alemany, començat el 1852 pels germans Grimm.
El programa «L’oracle» no és pas de llibres, però Xavier Grasset sí, que és de llibres. Jo també. Això em fa pensar que també hi poden començar d'existir llibres.