diumenge, 8 de juny del 2008

DESPROPORCIÓ

Disset mil i quaranta-dos
La desproporció que assenyala l’Emili Teixidor (Presència 6-12 juny 2008) entre els quaranta-dos estudiants de filologia catalana de la Universitat de Barcelona i els disset mil aspirants al càsting de ballarins per al programa de Fama és una desproporció numèrica, com la que hi ha entre quaranta-dos ous i disset mil castanyes. La desproporció entre ous i ous o entre castanyes i castanyes és més que numèrica. És la que hi ha entre els quaranta-dos estudiants de filologia catalana i els milers d’estudiants de comunicació-periodisme.
Les prediccions que els estudis de comunicació-periodisme desbancarien els de filologia s’han complert per damunt de les expectatives. Estudiar la transmissió de què que sigui sense tenir-ne cap coneixement especial ha desplaçat l’adquisició de coneixement abans de transmissió en virtut del principi que tot és comunicable, fins i tot allò que no coneixes.
«Em vaig fer periodista perquè és una professió tot terreny que et pot portar a tot arreu, a la política, a l’empresa, a la cultura». L’últim cop que he sentit el missatge és en boca de Marc Spiegler, periodista francoamericà que han posat al davant de la fira de Basilea/Basel/Bâle, «la més important manifestació d’art contemporani del món», segons Le Monde.