Ens hem trobat amb la filla de Gonçal de Reparaz (fill), que vaig conèixer fa quatre anys, quan va venir a negociar el trasllat del fons del seu pare des del Perú. Maria del Carmen és una dona intel·ligent i preparada que a partir del llibre La Plana de Vic, del seu pare, ha refet la seva història. Publicat el 1928, va encapçalar una de les col·leccions estrella d'Eumo, L'Entorn, en un reimpressió facsimilar de 1982. Eren moments que hauríem abassegat tot el que el franquisme havia interromput. La ciència geogràfica sobre la vivència de la terra natal, die Heimat de Hölderlin, no das Vaterland, la pàtria. I encara la pedagogia dels drets de la nació, com en els temps bons de l'escola educacionista. Reparaz, Pau Vila, Centre Excursionista, Societat catalana de Geografia.
Volíem fer venir Gonçal de Reparaz per a la presentació del llibre, però ja estava molt delicat de salut i de fet no vaig trobar gaire interès enlloc a fer-lo venir. Però es veu que la reimpressió d'aquell llibre va marcar la seva darrera etapa. La seva filla ha vingut per a reconstruir la trajectòria catalana de Gonçal de Reparaz en un documental produït per la Cartoteca de Catalunya. Suposo que Oriol Nel·lo hi és per un cap. Hem parlat una bona estona mentre ens filmaven i després hem continuat. És una meravella això de la memòria històrica. Aquesta dona, d'una cinquantena d'anys, és filla d'un home nascut l'any 1901 (el meu pare era de 1899 i la mare de 1900). Amb els records de la saga familiar respectiva sobre el Vic que a la dècada de 1920 va conèixer i descriure tan bé el seu pare, hem reconstruït més d'un segle, tot el XX, que portem inscrit en els records de la saga familiar respectiva.
Maria del Carmen reparaz m'atribueix l'inici del "retorn" del seu pare. En tot cas amb la reimpressió del llibre es va desencadenar una procés de recuperació que ha culminat en el retorn dels seus papers i en aquest documental.
Penso en "els binomis Universitat i Edicions, Ensenyants i Llibres, Educació i Cultura" de l'assaig Edicions i militància amb què vaig intentar de marcar amb tinta vermella els 25 Anys d'Eumo Editorial (1979-2oo4).