dilluns, 11 de desembre del 2017

ELECCIONS/UNIVERSITATS

A la secció de “Diners” d’un diari molt llegit el rector de la UVic Jordi Montaña fa un oportú toc d’alerta: Universitats i societat, el futur. Comenta els fiables informes de l’ACUP (Associació Catalana d’Universitats Públiques) i de la LERU (League of European Research Universities), que subratllen l’enorme influència positiva de les Universitats en la creació d’empreses, de llocs de treball, de facturació, d’ascens socialde dinamització cultural... I de «distribució territorial», com és el cas, hi afegeix Montaña, de la UVic-Central de Catalunya. Entenent per “distribució”, hi afegeixo jo, el que diu el diccionari: fer que una cosa arribi a diferents destinataris. Sense, doncs, trossejar-la.
I acaba amb una contundent denúncia oportuna:

          El 21-D hi haurà eleccionsNi en aquesta convocatòria ni en l’última, no he llegit cap oferta electoral que mencioni la universitat, les universitats. La indústria més neta, de més projecció i futur, plenament competitiva en l’entorn internacional, no existeix. Quina llàstima! 

Pel que fa a la proximitat, benvolgut rector, en alguna cosa devem haver progressat: sembla que ja ningú no diria com aquell que, en temps fundacionals de la UVic, sentenciava sorneguerament que la universitat no ha pas de fer fàbriques, perquè ja és una fàbrica, d’aturats». Ara n'hi ha que diuen que la Universitat no ha pas d'entrar a discutir si vol ser espanyola o catalana, que ja ho ha decidit per sempre la majoria absoluta.