dijous, 30 d’agost del 2007

PUNTERS 20


58 Ho volíem tot
Quan l’economia no es posa al servei de les idees, idees i economia cauen al forat. Quan la gerència no se subordina als projectes, projectes i gerència es dissolen en vapors allosos. Ho volíem tot, però l’obscurantisme ho tenia tot. Tot no, gairebé tot, i justament va ser pels intersticis del «gairebé» que es va produir l’encontre del possible amb l’ideal. Tant si és de pont com de punta, el millor atot del projecte universitari de Vic és haver tingut economia al servei de les idees. Si és de pont, va pontar del col·legi de Sant Miquel a la UVic. Si és de punt, va ser punter, al davant de tot del projecte.

59 L’endocarpi
Els projectes culturals tenen equips de persones que els dirigeixen comprometent-s’hi amb el projecte personal o no són projectes sinó embalums al servei de les persones que els dirigeixen. Per això, Ramon, saps prou que projectes com la UVic són fruita que creix i madura de dins enfora, de l’endocarpi al pericarpi, dels equips de direcció a les aules i a les biblioteques, als laboratoris i als Eumos, als despatxos i als patis. La compenetració com a mètode de treball en equip pressuposa afinitat d’idees, entesa en les decisions de cadascú i generositat de sentiments, la gratitud un d’ells.

60 La boira
Deies, el 1992, que del meu retorn a Vic el 1968, després de l’ampliació d’estudis, quasi t’atreviries a parlar-ne en un sentit mític, odisseic, com de qui «de molts pobles veié les ciutats, l’esperit va conèixer» i torna a casa, «a treballar-hi imbuït d’un sentiment de missió». Per a mi avui, el 2007, el viatge començava llavors, o recomençava, en cerca d’una Ítaca pressentida a l’altra banda de la boira «que es va anar espessint al segle XX» i del reagrupament dels conjurats del Seminari de Vic dels anys cinquanta per tornar a partir "tots cinc" amb nous inscrits a la nova expedició.

Jaume Puntí: «Ricard Torrents i Bertrana, director del Col·legi de Sant Miquel 1970-1077»; Ramon Pinyol i Torrents: «Encomi de Ricard Torrents»; Segimon Serrallonga (+): «Presentació de Ricard Torrents», dins Miscel·lània RT. Scientiae patriaeque impendere vitam. Eumo, 2007.