dijous, 16 de setembre del 2010

QUÈ LLEGEIXES?





Llegeixo que «La distribuïdora de llibres Arc de Berà tanca» i que «La llibreria Ona tanca». Em pregunto, tot anant a la terrasseta, si no seria millor dir «Tanquen Arc de Berà i tanquen Ona». Ni una distribuïdora ni una llibreria no són subjectes que puguin tancar res, com fan portes i claus.

En tornar de la terrasseta, però, penso que el més aclaridor seria dir «Tanquem Arc de Berà i Ona». De fet la tancada la fem un “nosaltres” que inclou lectors, no lectors, semilectors i antilectors, que també n’hi ha. Tots nosaltres tanquem la distribuïdora i la llibreria emblemàtiques de l’edició en català en el context simbòlic de la Setmana del Llibre en Català de 2010.

Què llegeixes?
Llegeixo que a l’entorn del 30% dels adolescents catalans no llegeixen ni en català ni en castellà simplement perquè no entenen el que llegeixen, que vol dir que no saben llegir. Llegeixo que al ritme que van les coses augmentaran (o augmentarem?) els centenars de milers de postadolescents que no llegiran mai perquè mai no entendran el que haurien de llegir.

Què llegeixes?
Llegeixo Què llegeixes i trobo que és un goig saber llegir, o saber de llegir, no ho trobes?.