dimecres, 3 de març del 2010

OBLIDA PER NO OBLIDAR











És el que et deia de l’emacipació del periodisme. Vas veure
ahir 60 minuts de TV3? L’anunciaven com un "reportatge, Robatori a plena llum del dia», investigació de la cadena BBC sobre 23 milions de dòlars robats, desviats, fosos, embutxacats pels proveïdors de la guerra de l’Iraq al servei de Bush i del seu govern. 60 minuts per 60 talls d’imatge de bitllets de dòlar amb el president Washington fent ganyotes, amb seqüències de caballeria de westerns i de tropes americanes menjant hamburgueses a l’Irak o disparant armes de destrucció no massiva sinó personalitzada.
Un reportatge ficció? No. Un reportatge amenitzat? No, sinó un reportatge interruptus.Una història ficcionada? Tampoc, sinó una història deshistoriada. Una investigació? Més aviat una recerca d’acudits reiterats. En resum, un reportatge distret. Distreu tant, que fa oblidar el motiu de la distracció: la guerra que va arrasar un país per cinquanta anys.
Quina oportunitat malgastada! Era més informatiu el breu apunt de programació del diari, per cert, sense signar. Quan s’emanciparà el reportatge de l’entreteniment? Encara volen instruir delectant? O ja només volen distreure fent veure que informen? Conclusió: Robatori a plena llum del dia, reportatge a oblidar amb nocturnitat. Si no l’oblidessis, et robaria la memòria.